Moederdag 2023

Moederdag

Betekenis van Moederdag

Op Moederdag vieren we onze moeders en leggen we deze extra in de watten. Moederdag wordt in Nederland op de tweede zondag in mei gevierd. Dit is niet in alle landen zo. In Engeland viert men Moederdag namelijk de zondag drie weken voor Pasen. In Spanje viert men het op de eerste zondag van Mei. Het verschilt dus van land tot land, maar Moederdag is in de meeste landen in maart, april of mei. Dit is bij ons ook te merken aan de hogere bloemenprijzen in deze periode. Vooral de rozen. 

Geschiedenis

Het eren van de Moeders werd al langer gedaan dan dat Moederdag bestaat. De katholieke Kerk kent een traditie die wortels heeft in de verre geschiedenis. Deze traditie gaat over de verering van Maria, de moeder van Jezus. In het Verenigd Koninkrijk is Moederdag zelfs een christelijke feestdag en wordt het gevierd in de vastentijd, de zondag drie weken voor Pasen. Moederdag werd in Amerika pas voor het eerst in de 19de eeuw gevierd. Een vrouwelijke rechter kwam in 1870 met een grote publiciteitscampagne voor Moederdag. Dit was nog niet direct een succes en pas later, toen ook andere vrouwen de dag begonnen te promoten, werd Moederdag op sommige plaatsen langzaam aan populairder. In 1914 werd elke tweede zondag van mei uitgeroepen tot Moederdag, een nationale feestdag in Amerika. Vanaf 1928 is het een nationale feestdag in Nederland. 

Viering

Moederdag wordt gevierd door de moeders deze dag extra te verwennen. Veel moeders krijgen op Moederdag cadeautjes en een ontbijt op bed. De huistaken worden voor deze dag overgenomen door de man of de kinderen. 

Moederdagbloem

Vroeger waren vooral de Anjers populaire bloemen voor Moederdag. Tegenwoordig worden vooral de Rozen en Pioenrozen verkocht voor Moederdag. Maar ook bloeiende buitenplanten.

Wanneer is het Moederdag 2023?

Moederdag wordt elk jaar gevierd op de tweede zondag van mei. De datum waarop Moederdag gevierd wordt verschilt dus per jaar. Dit jaar is Moederdag op zondag 14 mei.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.